Pozostałe

23.07.2025

eGazomierz

Polska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. (dalej: PSG) uprzejmie informuje, że na terenie Państwa gminy rozpoczynamy realizację projektu eGazomierz. Przedsięwzięcie zakłada wymianę w całej Polsce ponad 1,38 mln gazomierzy u...czytaj więcej

eGazomierz
23.07.2025

Rachunki pod kontrolą konsumenta

Kompendium wiedzy dla odbiorców energii elektrycznej w gospodarstwach domowych Wyniki ostatniego badania opinii publicznej przeprowadzonego na zlecenie Urzędu Regulacji Energetyki wskazują na potrzebę podnoszenia świadomości odbiorców indywidualnych na temat funkcjonowania...czytaj więcej

Rachunki pod kontrolą konsumenta
02.06.2025

Dotyczy działań profilaktycznych podejmowanych przed rozpoczęciem okresu wakacyjnego

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Olkuszu w związku z pismem Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, przekazującym polecenie Głównego Inspektora Sanitarnego, dotyczące prowadzenia działań edukacyjno-informacyjnych, w zakresie profilaktyki zapobiegania i zwalczania...czytaj więcej

Dotyczy działań profilaktycznych podejmowanych...
10.03.2025

Nagroda Gospodarcza Województwa Małopolskiego 2025

Ruszył nabór do Nagrody Gospodarczej Województwa Małopolskiego 2025. To prestiżowe wyróżnienie trafia do firm, które wyróżniają się innowacyjnością, skutecznością działania oraz pozytywnym wpływem na rozwój regionu. Zgłoszenia przyjmowane są do...czytaj więcej

Nagroda Gospodarcza Województwa Małopolskiego...
10.03.2025

Zgłoś kandydata do konkursu „Policjant, który mi pomógł”!

Biuro Prewencji Komendy Głównej Policji już po raz kolejny organizuje ogólnopolski konkurs „Policjant, który mi pomógł”, którego głównym celem jest promocja postaw i umiejętności policjantów osobiście zaangażowanych w pomoc osobom...czytaj więcej

Zgłoś kandydata do konkursu...
20.02.2025

Targi Pracy 2025

SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA TARGI PRACY EDYCJA 2025 17.03.2025 r.  godz. 10:00 – 12:00 Mamy przyjemność zaprosić do uczestnictwa w XI POWIATOWYCH  TARGACH PRACY, które odbędą się w dniu 17 marca 2025 r.,...czytaj więcej

Targi Pracy 2025
20.02.2025

XXII Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zaprasza rolników do udziału w XXII Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, którego celem jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym. Udział w nim mogą wziąć...czytaj więcej

XXII Ogólnokrajowy Konkurs Bezpieczne...
31.12.2024

Ogłoszenie

OGŁOSZENIEwyniku otwartego konkursu ofert na realizację zadania publicznego w zakresie pomocy społecznej, w tym wsparcie rodziny poprzez prowadzenie Placówki Wsparcia Dziennego dla dzieci i młodzieży w Bolesławiu na podstawie art....czytaj więcej

Ogłoszenie
27.11.2024

Apel PIORiN – ostrożnie z fumigantami!

Odnosząc się do ostatnich przypadków zatruć fumigantami, zastosowanymi jako środki do zwalczania gryzoni, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa apeluje do dystrybutorów i użytkowników środków ochrony roślin o przestrzeganie prawa...czytaj więcej

Apel PIORiN – ostrożnie...
27.11.2024

„Renta wdowia” od stycznia 2025 r. – nowe przepisy o wypłacie świadczeń wraz z rentą rodzinną

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z dyżurów telefonicznych, które przeprowadzi oddział ZUS w Chrzanowie: „Renta wdowia” od stycznia 2025 r. – nowe przepisy o wypłacie świadczeń wraz z rentą rodzinną -...czytaj więcej

„Renta wdowia” od stycznia...
04.10.2016

Kulinarnie o drzewach i krzewach – nowy konkurs Klubu Gaja


„Dzikie poznajemy i…. jemy” to tytuł nowego konkursu Klubu Gaja, który organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól”. W ten sposób chcemy zachęcić różne grupy społeczne z terenów wiejskich do wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zaroślach śródpolnych oraz pokazać korzyści jakie przynoszą dla naszego zdrowia.


W konkursie wyłonimy najciekawsze autorskie przepisy kulinarne z dziko rosnących drzew i krzewów, które zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i …jemy”. Do udziału zapraszamy wszystkie osoby pełnoletnie z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z terenu województwa śląskiego, opolskiego, małopolskiego i podkarpackiego.


Poprzez konkurs chcemy podkreślić rolę i znaczenie zadrzewień śródpolnych i promować przepisy kulinarne z dziko rosnących rodzimych drzew i krzewów, takich jak czarny bez, śliwa tarnina, dereń jabłoń czy grusza polna, których owoce dostarczają nam wielu witamin i minerałów . - mówi Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa - wśród pól”.


Zadrzewienia śródpolne mogą dostarczać nam bezpośrednich korzyści zdrowotnych i ciekawych doznań kulinarnych. Odpowiednio dobrane gatunki drzew i krzewów już w kilkanaście lat po nasadzeniu stanowią bogate źródło surowców, takich jak jadalne wysokowitaminowe owoce, zioła, pożytki pszczele¬. Gatunki takie jak dzika róża, czereśnia ptasia, dereń jadalny czy śliwa tarnina dostarczają wysokowitaminowych owoców, które mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur, marynat, soków. Z owoców derenia wytwarzana jest np. słynna dereniówka. Prawdziwym przysmakiem i tradycyjną potrawą podkarpacką jest też kiszony dereń, produkowany już w XVII w., w kuchni dworskiej. W 2008 roku został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Bez czarny, głóg jednoszyjkowy, brzoza brodawkowata czy wierzba krucha posiadają doskonałe właściwości lecznicze i mogą służyć jako surowiec farmaceutyczny. Z kolei np. lipa drobnolistna, robinia akacjowa, klon zwyczajny czy kruszyna pospolita dostarczają pożytku dla pszczół – nektaru i pyłku niezbędnego do produkcji miodu.


Krzewy przez całe stulecia miały nie tylko praktyczne, ale i magiczne znaczenie dla ludzi, dzięki czemu swoją obecność w kulturze zaznaczyły bardzo mocno. Wystarczy przypomnieć o głogach „patronujących” zwaśnionym małżeństwom czy dzikiej róży, która w świecie magii odpowiadała za pomyślność alchemików. Śliwa tarnina z kolei broniła przed wszelkim złem. Gałązki jej drewna, spalone w sobótkową noc, miały odpędzać czary i smoki przez cały rok, a szpalery krzewów porastające miedze śródpolne – chronić przed złym powietrzem. Nieocenione są też aspekty zdrowotne krzewów, których kwiaty i owoce zawsze były cenione w ludowej medycynie. Żadna zielarka nie mogła się obejść bez ingrediencji z bzu czarnego, kaliny, głogu czy tarniny. Na przykład wyciągi z głogu stosowano w leczeniu zaburzeń pracy serca Z kolei odwary i napary z bzu czarnego używano przy przeziębieniach. Wciąż niedoceniane są owoce dzikiej róży – najbogatsze źródło witamin, w tym dobrze przyswajalnej witaminy C, której ten krzew zawiera wielokrotnie więcej niż cytryna.


Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.


Regulamin konkursu


Formularz zgłoszeniowy do konkursu


Regulamin konkursu

Formularz zgłoszeniowy do konkursu

Termin nadsyłania formularzy zgłoszeniowych do dnia 30 listopada 2016 roku .


Fot. Klub Gaja/M. Karetta


Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.


Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl

www.swietodrzewa.pl

www.klubgaja.pl


Dofinansowanie:
NFOŚiGWNFOŚiGW

WFOŚiGW w Katowicach

WFOŚiGW w Katowicach

Autor:

autor

Pogoda

31 lipca






Chwilowy brak prognozy

Kalendarz

imieniny: