Pozostałe

17.10.2025

Informacja Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa 

Ogłoszenie o I publicznym przetargu ustnym nieograniczonym (licytacja) na dzierżawę nieruchomości KRA.WKUZ.GZ.4243.96.2025.KG.8 Ogłoszenieczytaj więcej

Informacja Krajowego Ośrodka Wsparcia...
02.10.2025

Szkolenia online i dyżury telefoniczne ZUS

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z dyżurów telefonicznych naszych specjalistów: Dyżur telefoniczny: Eksperci ZUS dla Seniorów - piątek, 3 października 2025 r., godz. 10:00 – 12:00, tel. 32 318 11 09 -...czytaj więcej

Szkolenia online i dyżury...
02.09.2025

DWUJĘZYCZNY MALUCH

REKRUTACJA W PROJEKCIEDWUJĘZYCZNY MALUCHREALIZACJA PROGRAMÓW DWUJĘZYCZNOŚCI W ZAKRESIEJĘZYKA ANGIELSKIEGO W GMINIE BOLESŁAW realizowane w Przedszkolu im. Barbórki w Bolesławiu, Przedszkolu w Krzykawie, Przedszkolu w Podlipiu i Przedszkolu w Laskach  udział...czytaj więcej

DWUJĘZYCZNY MALUCH
21.08.2025

Informacja Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Wykaz nieruchomości przeznaczonych do dzierżawy KRA.WKUZ.GZ.4243.96.2025.KG.1 Wykaz nieruchomości do dzierżawyczytaj więcej

Informacja Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
14.08.2025

Przerwa w dostawie energii elektrycznej 

Szanowni Państwo,prowadzimy teraz prace dla poprawy pewności zasilania oraz dla rozbudowy sieci energetycznej. Wiążą się one z koniecznością czasowego wyłączenia pewnych jej fragmentów.czytaj więcej

Przerwa w dostawie energii...
14.08.2025

Przerwa w dostawie energii elektrycznej 

Szanowni Państwo,prowadzimy teraz prace dla poprawy pewności zasilania oraz dla rozbudowy sieci energetycznej. Wiążą się one z koniecznością czasowego wyłączenia pewnych jej fragmentów.czytaj więcej

Przerwa w dostawie energii...
14.08.2025

Przerwa w dostawie energii elektrycznej 

Szanowni Państwo,prowadzimy teraz prace dla poprawy pewności zasilania oraz dla rozbudowy sieci energetycznej. Wiążą się one z koniecznością czasowego wyłączenia pewnych jej fragmentów.czytaj więcej

Przerwa w dostawie energii...
14.08.2025

Przerwa w dostawie energii elektrycznej 

Szanowni Państwo,prowadzimy teraz prace dla poprawy pewności zasilania oraz dla rozbudowy sieci energetycznej. Wiążą się one z koniecznością czasowego wyłączenia pewnych jej fragmentów.czytaj więcej

Przerwa w dostawie energii...
23.07.2025

eGazomierz

Polska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. (dalej: PSG) uprzejmie informuje, że na terenie Państwa gminy rozpoczynamy realizację projektu eGazomierz. Przedsięwzięcie zakłada wymianę w całej Polsce ponad 1,38 mln gazomierzy u...czytaj więcej

eGazomierz
04.10.2016

Kulinarnie o drzewach i krzewach – nowy konkurs Klubu Gaja


„Dzikie poznajemy i…. jemy” to tytuł nowego konkursu Klubu Gaja, który organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól”. W ten sposób chcemy zachęcić różne grupy społeczne z terenów wiejskich do wykorzystania w kuchni produktów pochodzących z drzew i krzewów występujących w zaroślach śródpolnych oraz pokazać korzyści jakie przynoszą dla naszego zdrowia.


W konkursie wyłonimy najciekawsze autorskie przepisy kulinarne z dziko rosnących drzew i krzewów, które zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i …jemy”. Do udziału zapraszamy wszystkie osoby pełnoletnie z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z terenu województwa śląskiego, opolskiego, małopolskiego i podkarpackiego.


Poprzez konkurs chcemy podkreślić rolę i znaczenie zadrzewień śródpolnych i promować przepisy kulinarne z dziko rosnących rodzimych drzew i krzewów, takich jak czarny bez, śliwa tarnina, dereń jabłoń czy grusza polna, których owoce dostarczają nam wielu witamin i minerałów . - mówi Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa - wśród pól”.


Zadrzewienia śródpolne mogą dostarczać nam bezpośrednich korzyści zdrowotnych i ciekawych doznań kulinarnych. Odpowiednio dobrane gatunki drzew i krzewów już w kilkanaście lat po nasadzeniu stanowią bogate źródło surowców, takich jak jadalne wysokowitaminowe owoce, zioła, pożytki pszczele¬. Gatunki takie jak dzika róża, czereśnia ptasia, dereń jadalny czy śliwa tarnina dostarczają wysokowitaminowych owoców, które mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur, marynat, soków. Z owoców derenia wytwarzana jest np. słynna dereniówka. Prawdziwym przysmakiem i tradycyjną potrawą podkarpacką jest też kiszony dereń, produkowany już w XVII w., w kuchni dworskiej. W 2008 roku został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Bez czarny, głóg jednoszyjkowy, brzoza brodawkowata czy wierzba krucha posiadają doskonałe właściwości lecznicze i mogą służyć jako surowiec farmaceutyczny. Z kolei np. lipa drobnolistna, robinia akacjowa, klon zwyczajny czy kruszyna pospolita dostarczają pożytku dla pszczół – nektaru i pyłku niezbędnego do produkcji miodu.


Krzewy przez całe stulecia miały nie tylko praktyczne, ale i magiczne znaczenie dla ludzi, dzięki czemu swoją obecność w kulturze zaznaczyły bardzo mocno. Wystarczy przypomnieć o głogach „patronujących” zwaśnionym małżeństwom czy dzikiej róży, która w świecie magii odpowiadała za pomyślność alchemików. Śliwa tarnina z kolei broniła przed wszelkim złem. Gałązki jej drewna, spalone w sobótkową noc, miały odpędzać czary i smoki przez cały rok, a szpalery krzewów porastające miedze śródpolne – chronić przed złym powietrzem. Nieocenione są też aspekty zdrowotne krzewów, których kwiaty i owoce zawsze były cenione w ludowej medycynie. Żadna zielarka nie mogła się obejść bez ingrediencji z bzu czarnego, kaliny, głogu czy tarniny. Na przykład wyciągi z głogu stosowano w leczeniu zaburzeń pracy serca Z kolei odwary i napary z bzu czarnego używano przy przeziębieniach. Wciąż niedoceniane są owoce dzikiej róży – najbogatsze źródło witamin, w tym dobrze przyswajalnej witaminy C, której ten krzew zawiera wielokrotnie więcej niż cytryna.


Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.


Regulamin konkursu


Formularz zgłoszeniowy do konkursu


Regulamin konkursu

Formularz zgłoszeniowy do konkursu

Termin nadsyłania formularzy zgłoszeniowych do dnia 30 listopada 2016 roku .


Fot. Klub Gaja/M. Karetta


Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.


Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl

www.swietodrzewa.pl

www.klubgaja.pl


Dofinansowanie:
NFOŚiGWNFOŚiGW

WFOŚiGW w Katowicach

WFOŚiGW w Katowicach

Autor:

autor

Pogoda

27 października Temperatura: 8°C Wiatr: 26 km/h,

Kalendarz

imieniny: